Veckans Peptalk – Se upp med bieffekterna

30 november 2015


Jag har en liten udda fråga till dig idag:

Låt säga att du kunde ta en spruta som gjorde att du garanterat nådde dina drömmars mål under år 2016 – men som hade den trista bieffekten att den dödade dig om fem år – skulle du ändå ta sprutan?

Jag antar att de flesta som läser detta svarar så här: ”Är du tokig? Självklart inte!” på en sådan fråga.

Nä, det är bra. Men anta att du har ägnat hela livet åt den här drömmen? Gränsen mellan kraftfull målmedvetenhet och en manisk besatthet kan vara hårfin ibland. När exakt samma fråga ställdes till deltagare på Mr Olympia, världens största bodybuildingtävling, svarade nämligen drygt 50 % Ja! Över hälften av de tävlande var alltså redo att avsluta sina liv långt i förväg för att få utropas till bäst i världen. Det är häpnadsväckande! Vad betyder det egentligen – och vad kan vi andra lära oss av det?

Affärsfilosofen Jim Rohn sa en gång: ”Se upp vem du blir på vägen mot dina mål.”

Jag talar en del om mål och ambitioner i de här veckobreven. Jag propagerar ofta för att våga lägga upp ribban på en högre höjd och kasta sig över med hjärtat före. Ta en chans i livet, fokusera, satsa!

Men det finns också en slagsida till det resonemanget. Om priset för att kunna sätta en pokal överst på hyllan blir att du ger upp allt annat som betyder något – om det till och med kostar dig ditt liv och hälsa – då är det inte värt det. Vilket berg du än siktar emot, se till att du förstår vad som står på spel.

Vissa mål gör dig till en mer lyhörd, ödmjuk och lyssnande person. Bra mål leder till att du blir en bättre människa. Sådant som kräver vassa armbågar, fula tricks och att du får göra våld på dig själv, är dåliga mål. Om någon erbjuder dig en spruta – en genväg till drömmen – betänk även bieffekterna.

 1. Ricardo skriver:
  Din kommentar inväntar granskning. Detta är en förhandsvisning. Din kommentar blir synlig när den har godkänts.
  Every week, try one new thing. Whether it’s a new food, a new experience or a new skill. Don’t tell yourself you don’t like something until you’ve tried it. Try everything, say yes more often, and broaden your horizons. You’ll be amazed at how many things you could do if you open your mind to them.
 2. Monica Levin skriver:

  Hej Olof
  jag vill bara börja med att tacka för en jättebra föreläsning igår på vägledarkalendariet. Jag blev berörd och skrattade så att jag grät.
  vad jag missade igår, då jag pratade med en gammal kollega under rasten var att köpa dina böcker som jag så gärna vill. kan jag göra det på något annat sätt?
  Med vänlig hälsning Monica.levin@norrtalje.se

 3. […] Källa: Veckans Peptalk – Se upp med bieffekterna […]

07 december 2015

Veckans Peptalk – Håll huvudet högt

Det var en sen kväll. Jag hade precis kommit tillbaka..

Läs mer

23 november 2015

Veckans Peptalk – Lita inte på slumpen

I november varje år går min hjärna igång på allvar...

Läs mer