Veckans Peptalk – Innanförskap

11 maj 2015


1511077_10152548395757323_8918957034244250642_n

VECKANS PEPTALK – INNANFÖRSKAP

En helg i maj för nio år sedan hämtades jag oväntat upp av mina vänner. Alla var klädda som Men in Black. Svensexan började med att jag ifördes kvinnokläder och därefter bar resan av mot London.

I rulltrapporna på Heathrow såg så två ungdomar mig åka i motsatt riktning. De pekade åt mig, ropade ”fuckin’ faggot” och hånskrattade medan de åkte vidare. Trots att jag var bar läppstift, löshår och kort kjol som en följd av en svensexa och inte som ett sätt att visa en sexuell läggning, blev jag illa berörd. Det var andra gången jag upplevde hur det är att bli trakasserad för sitt utseende.

Den första gången var några år tidigare när jag besökte en flickvän som bodde i Avesta. På kvällen hade vi gått till den lokala krogen. Ett gäng grabbar kom då fram till henne och frågade var hon hade fått den där fjollan ifrån. De syftade på den scarf jag hade runt halsen. I Avesta såg vissa ned på det. Det märkligaste med den händelsen var att jag inte ägde någon scarf. De såg något som inte fanns.

Vid båda tillfällena handlade det om människor som utifrån mitt yttre bestämde sig för att tycka illa om mig. Ingen ville komma fram och ta reda på vem jag var, jag var utfryst och bespottad redan från start. Jag tänker på hur många som upplevt samma saker, men inte bara två gånger, utan hela tiden.

Ett sätt att förstå andras situation är att själv hamna där. Jag tog för givet att vara en accepterad del av en grupp tills det där skedde, då förstod jag bättre vad fördomar gör med en. Låt oss arbeta för ett innanförskap. En uppförandekod: Hos oss dömer vi inte hunden efter håren, för vi vet hur det känns.

  1. Ingemar skriver:

    Min egen syn på mig själv är mitt enda säkra försvar. Vad andra tänker och tycker om mig kan jag inte styra. Där är jag maktlös. Men min attityd till mig själv kan jag påverka.
    Däri ligger min makt. Och den glömmer jag lätt bort.
    Förra veckan handlade det om OMSTART. Det är mycket som återstår i min röra. Men om jag ägnar EN timme om dagen att bringa ordning i röran, och under den timmen INTE dricker kaffe eller sätter på text-tv eller bäddrar i tidningen eller ringer ett ”kort” samtal, ja då är röran snart borta.
    Tack Olof för att du tar upp jordnära och angelägna problem !!!!

18 maj 2015

Veckans Peptalk – Är du Hugo Rask?

VECKANS PEPTALK - ÄR DU HUGO RASK? I Lena Anderssons..

Läs mer

04 maj 2015

Veckans Peptalk – Ctrl + Alt + Delete

VECKANS PEPTALK - CTRL + ALT + DELETE Jag satt..

Läs mer