Veckans Peptalk – Håll huvudet högt

07 december 2015


Det var en sen kväll. Jag hade precis kommit tillbaka till Stockholm Central och var på väg hem. Tiggarna låg, som så ofta förut, uppradade utmed en vägg på vasagatan i sina utrullade sovsäckar.

Vid en sovplats stod en herre och åt en tunnbrödsrulle samtidigt som han stirrade på en av kvinnorna. Han stod så obehagligt nära henne, sa inget, bara åt sin mat och blängde på henne under tiden. Jag passerade med mina väskor, förstod först inte helt vad som stod på, men kände att det var något.

Så kom en säkerhetsvakt och förde bort mannen. Han gick självmant, tyckte väl att han hade fått fram sin poäng: ”Jag har köpt min mat för en lön. Du tigger. Jag är svensk. Inte du. Åk hem för fan!”

Det här scenariot fyllde mig först med obehag. Jag var på väg att gå efter den där fyllbulten och ge honom en avhyvling, men sedan såg jag något annat i hela situationen som däremot gladde mig, och det var den här kvinnans stolthet. Det var som om att hon levde efter devisen ”Ingen kan göra ned dig utan din egen tillåtelse.”. Hon fortsatte att göra i ordning sin bädd för natten, utan en min.

Ernest Hemingway skrev en gång: ”Courage is grace under pressure”. Mod är värdighet under press.

Jag valde att inte gå fram till henne, risken fanns att hon skulle tro att jag var ännu en galenpanna, och nu låg hon nedbäddad. Men hade vi kunna prata med varandra skulle jag ha tackat för lektionen. Det är så vissa saker ska tas. Istället för att sjunka till samma nivå och skrika tillbaka, släpper man inte ens in dem. Jag såg en kvinna som, genom sin devis, behöll sitt egenvärde och självrespekt. Gubben vaknade nog upp med ångest i ett hus. Kvinnan steg upp på vasagatan med huvudet högt.

 1. Anna skriver:

  Hur tänkte du nu Joanna? Tyckte det var jättebra skrivet.

 2. Joanna skriver:

  Hej Olof,
  jag tycker inte om att du har tagit det här scenariot som exempel. Du lägger ord i mannens mun, utan att du har hört honom säga de. Du tolkar kvinnans beteende och antar vad hon har tänkt och känt. Alltså; antaganden, gissningar och egna tolkningar. Jag tycker inte det är lämpligt. Min reaktion har ingenting att göra med mina åsikter om tiggeri, min reaktion har att göra med brist på bevis. Jag tycker annars om dina utskick men inte denna.
  med all respekt/ Joanna

  • Siv skriver:
   Din kommentar inväntar granskning. Detta är en förhandsvisning. Din kommentar blir synlig när den har godkänts.
   Joanna, ibland är det fanimej bättre att hålla käften än att säga/skriva något alls. Din kommentar kunde man varit utan….
  • Siv skriver:
   Din kommentar inväntar granskning. Detta är en förhandsvisning. Din kommentar blir synlig när den har godkänts.
   Joanna, ibland är det fanimej bättre att hålla käften än att säga/skriva något alls.

14 december 2015

Veckans Peptalk – Fungerar filtret?

När blev du riktigt förbannad senast? Vad utlöste den ilskan?..

Läs mer

30 november 2015

Veckans Peptalk – Se upp med bieffekterna

Jag har en liten udda fråga till dig idag: Låt..

Läs mer