Veckans Peptalk – Ctrl + Alt + Delete

04 maj 2015


Ctrl+Alt+Del keys

VECKANS PEPTALK – CTRL + ALT + DELETE

Jag satt häromdagen och laddade upp någonting på datorn, när allting bara hängde sig. När datorn låser sig, vet vi alla att det finns en sista utväg. Tryck ned tre särskilda tangenter samtidigt och du gör en omstart. Det är inte alltid helt optimalt, men vi inser till slut att vi behöver göra något åt saken.

Vi borde tänka så i livet. Många sitter bara och väntar på att saker ska bli bättre. Det är samma sorts önsketänkande som när du tittar på ett datorprogram som sedan länge fastnat vid 98 % uppladdning. Du vet att det inte räcker med 98 %, det fungerar inte, det krävs 100 %, du vet det och alla vet det.

Ska du nå bättre resultat får du ibland acceptera att du behöver börja om från början. Antingen med samma program, och riskera att liknande sker igen, eller med ett nytt program som du inte känner till lika väl men som kan ta dig hela vägen fram. Det hjälper inte att sitta och stirra på datorskärmen.

Att göra en omstart innebär risken att förlora något viktigt, men också en möjlighet att vinna något annat och möjligtvis ännu viktigare. När något inte fungerar krävs en annan riktning än tidigare.

Att göra en ctrl-alt-delete kan alltså ses som en metafor för livet. Inte bara datorn behöver startas om ibland, ditt liv också. Den sortens omstart kan bli liten eller stor, vara önskad eller påtvingad, men den skapar samma chans i livet som datorn ger. En möjlighet att bygga något nytt, och göra saker bättre.

Ingen klarar sig helt oskadd i det här livet. Saker sker, men det behöver inte vara fel. Att få omplantera dig själv i en mylla av annan, bördigare jord, kan vara just vad din inre planta törstat efter.

 1. esterii skriver:

  Shit, jag hade ju glömt dig mannen, och det var ju dumt för allt du skriver låter ju klokt.. Tack:)

 2. Anitha Leidefors skriver:

  Hej Olof och Tack igen för en go Peptalk!
  Den här känns som du skrivit direkt till mig och jag behövde den verkligen.
  För att göra en lång historia kort, så någon gång förra året så tappade jag bort glädjen i att springa. Jag vet inte varför, men helt plötsligt så var det inte kul längre. Innerst inne så ville jag börja springa igen, men den mentala spärren fanns där och bromsade mig. I början på det här året, så gjorde Jonas min tränare och jag en årsplanering och där ingår det bland annat FOKUS PÅ KONDITION och löpning! Ända sedan januari så har jag förberett mig mentalt för den här utmaningen, jag har haft stenkoll på dina Pepp, böcker med mera och på ditt fina citat, från I form-tidningen, ”JÄMFÖR DIG INTE MED TIDIGARE RESULTAT!” Jag har varit så nära att maila dig och be dig om Pepp, men jag lyckades hitta rätt verktyg i dina Pepp, har go feedback från Jonas samt tagit på mig VINNARSKALLEN!
  Din Peptalk kom i precis rätt tillfälle, i eftermiddags så gjorde jag mitt första pass med fokus på löpning.
  Det jag hade med mig var just din Peptalk! Det du skriver i Peptalken gick direkt in i mitt hjärta. Att starta om på nytt, trycka på de där tre tangenterna och få den där omstarten som din dator behövde för att komma igång! Den där omstarten jag fick i dag, stärkte mig istället för tvärtom! Det är inte hela världen att göra en omstart då och då. Visst kan det kännas lite frustrerande, men i slutändan så blir det ett bättre resultat. Din dator kanske inte hade kommit igång utan en omstart och jag kanske inte hade kommit igång med löpningen igen om jag inte valt att göra en rejäl omstart! Det kanske är långsökt det här, men det är det inte för mig. Den sista pusselbiten föll på plats, när jag läste Peptalken! 🙂
  Tack för att du finns Olof och Du gör skillnad!
  Kram!

 3. Ingemar skriver:

  Jag befinner mig i ”omstartsposition ” just nu !! Oordning i min bostad, ingen överblick.
  Lätt att gripas av panik och försöka att rätta till allt på en gång. Det går inte !!
  Jag har nästan allt försökt att ta itu med all röran samtidigt, om och om igen. Dags för omstart !!
  Börja NÅGONSTANS och göra klart den lilla uppgiften. Det är otroligt så mycket jag hinner om jag inte irrar hit och dit, från den ena uppgiften till den andra.
  Jag rapporterar hur det har gått om en vecka !!!! Lycka till alla ni andra med era ”röror” !!

 4. […] CTRL+ALT+DELETE […]

11 maj 2015

Veckans Peptalk – Innanförskap

VECKANS PEPTALK - INNANFÖRSKAP En helg i maj för nio..

Läs mer

27 april 2015

Veckans Peptalk – Konsten att inte ge råd

KONSTEN ATT INTE GE RÅD Det började i höstas med..

Läs mer