Varför just ordet makt?

07 mars 2014


vardagsmakt

Visst är det fascinerande hur det kan bli mode med vissa ord. Ett tag var det självkänsla, sedan talades det om att leverera och därefter var bemötande vanligt förekommande.

Nu är det ordet makt som verkar gälla. På måndag ska jag på min kompis Elaine Eksvärds bokrelease för hennes nya bok Vardagsmakt.

Det ska bli spännande, fick en riktigt snygg inbjudan. Elaine kan det här med marknadsföring. Boken är säkert bra också, tvivlar jag inte en sekund på, men det är intressant att just ordet makt är så vanligt förekommande just nu. Skapas trenden av våra författare genom deras boktitlar, eller fångar de bara upp något som ligger i tiden? Jag är nyfiken på det.

Fler exempel. Henrik Fexeus kom med en ny bok i höstas. Titeln? Maktspelet.

fexeus

En tredje vän som kommit med ny, mycket uppmärksammad bok (till och med omnämnd i Wall Street Journal), är David Eberhard. Titel: Hur barnen tog makten.

hur-barnen-tog-makten11

Jag skulle kunna ge fler exempel. Carl Johan De Geer kom nyligen ut med en bok om hur makt uppstår, Isabella Löwengrips senaste handlar om att ta makt över sin ekonomi och Aron Etzler skriver om hur nya moderaterna tog makten.

Varför just ordet makt? Det är det som är min fråga. För mig har det ordet haft en innebörd som gör att jag inte skulle vilja ha med det i en boktitel, men samtidigt märker jag att ordets betydelse omformas i samband med att fler och fler beskriver det. Man kan säga att de tagit makten över ordet makt. De skulle lika gärna kunnat använda orden inflytande, påverkan, kontroll, men alla har valt just makt.

Jag ska fråga Elaine Eksvärd om det här på måndag om jag får möjlighet, hon har säkert ett bra svar eftersom det knappast är en slump att hon valde just Vardagsmakt som titel på sin senaste bok.

  1. Jessica skriver:

    Favorit nr 2. Ord kan ha en stor och stark betydelse och de kommer , går och kommer tillbaka.

  2. Elin Nilsson skriver:

    Tycker det här var veckans andra bästa inlägg. För att det manar till eftertanke och sätter ord på den tid vi lever i.

  3. Johan Blom skriver:

    Väldigt intressant att du analyserar ord och dess betydelse.
    Det finns många ord som skulle behöva denna behandling tex respekt, ödmjukhet och ledare.
    Varför upprör tex nakenhet och sex mer än våld?
    Vad innebär dessa för olika personer, från olika bakgrund och i olika situatoner?
    Listan kan göras lång men glad att du tar dig in på ett nytt spår.

  4. Elin Nilsson skriver:

    Förut pratade man bara om makt när det gällde högt uppsatta politiker, VD:ar, styrelseordföranden och andra människor som genom sina höga positioner på ett eller annat sätt styr Sverige. Medias makt har också varit på agendan i många år – vad spelar det för roll om man är en duktig ledare för sitt företag om media porträtterar ledaren som en dålig förebild? Då kommer förtroendet för företag att sjunka genom att media har utövat sin makt för negativ publicitet.

    Jag tror att ordet vardagsmakt härstammar i att vi under de senaste åren har blivit mer individualistiska och har en helt annan tillgång till information än förut. Makten är flyttad från styrelserummen hem till den enskilda medborgaren som idag ställs inför väldigt många fler val i sin vardag än för 20 år sedan. Media har inte heller samma makt då människor är uppkopplade dygnet runt och kommunicerar med hela världen. En helt okänd människa kan få tusentals delningar och skapa egna virala trender genom att bara använda en mobiltelefon. Därför fungerar det inte för kundtjänster att ge kalla handen eller ha dåliga öppettider för då kan företagets rykte skadas inom några få timmar.

    På det sättet sprider makten ut sig över alla människor. När makten delas av många är det större risk att råka ut för maktspel i sin vardag. Nu är det inte den rika direktören som har makt över invånarna i en stad utan utövande av makt kan ske vid hämtning av barn på skolan, på frisörsalongen eller fotbollsträningen. Genom att vara medveten om de olika skepnaderna av maktutövande kan man ta tillbaka makten över sitt eget liv och inte styras av andra 🙂

    • Olof Röhlander skriver:

      Bra analys Elin, imponerande och lärorikt!

      • Elin Nilsson skriver:

        Tack! Har tolkat det du säger som samma innebörd, fast utan ordet makt. ”Se till att ha en plan för annars blir du en del av någon annans plan” 🙂

        • Olof Röhlander skriver:

          Jo, visst finns det beröringspunkter, fast jag är ändå inte helt bekväm med ordet makt. I min värld är det inte att likställa med att vilja påverka någon (eller sig själv) och att säga att man söker makt. Det är inte två ord för samma sak tycker jag, men jag gissar att man väljer ordet makt i en boktitel tex, eftersom det har en starkare klang och större kraft i sig. Fullt förståeligt.

          • Elin Nilsson skriver:

            Jag förstår hur du menar. Och visst är det intressant att beroende på vem man frågar, så är ordet olika mycket laddat. För mig ligger makt nära besläktat med frihet. Har jag makt över mitt eget liv är jag också fri att göra egna val.

07 mars 2014

Malte prövar alla knep

Malte talar utan att tala. Det är så uppenbart att..

Läs mer

06 mars 2014

Är du en del av lösningen?

Jag har tänkt på en sak idag. Är det inte..

Läs mer