Så du vill också bli talare? #12 – Kör ditt eget race

07 april 2014


130319-4430

Det finns talare som har enormt självförtroende. Det finns dem med ett närmast tvingande behov av att synas och höras, som tycker de är bäst och som älskar varje sekund de får stå och framför andra människor och tala. Är du inte en av dem, då ska du läsa vidare.

De flesta är inte särskilt vana vid att stå framför en grupp och tala när de börjar i den här branschen. Man har en bra story, eller något man ödmjukt brinner för att tala om. Kruxet är bara att du är inte ensam om det. Du är en av 10 000 talare bara i Sverige och alla har något.

När det finns så många talare är det lätt att man förminskar sig själv. Varför skulle de välja just dig, eller hur? Branschen svämmar över, men det betyder inte att du inte kan lyckas.

Lyssna till många olika föreläsare i början. Eller jag säger så här: Allt som är inspirerande, kör vidare på det. Din förmåga att hålla farten uppe är en viktig faktor för din framgång.

Den devis jag själv jobbar med nu kom till mig hösten 2009. Jag insåg att jag inte behöver det längre. Att lyssna på andra föreläsare tog mer än det gav. Åh, vad duktiga alla är!

Du gör som du vill, självklart, men jag anser att man inte ska gå in på talarförmedlingarnas hemsidor och se hur många det finns och hur bra alla är. Undvik sammanhang där du riskerar att känna dig som en i mängden. Du behöver skapa en bubbla av självförtroende, en känsla av att det bara finns en av dig. Det är ju förvisso sant också, men ett visst mått av konstruktivt självbedrägeri behövs här. Du behöver känna att det du har är just vad marknaden behöver.

När jag får in en förfrågan om en föreläsning tänker jag: Javisst, vem skulle de annars fråga? Jag ber inte om ursäkt längre. Tona ned sidospeglarna och låt framrutan vara större än backspegeln och kör ditt eget race. Vänta inte på någon. Du är som gjord för det här yrket!

Ps Ska du lyssna på andras föredrag, välj ut två kategorier: De allra bästa och de verkligt undermåliga. De ena blir en idealbild att sträva emot, de andra boostar ditt självförtroende.

Lämna ett svar

  1. Ok då vet jag vilka föreläsare jag ska välja då. Jättebra tips.

    Det jag vet är: jag kan tala. Jag är bra på det. Jag vet vad jag vill tala om. Det är vägen dit som är knölig men jag älskar utmaningen!

    /Dorotea

07 april 2014

Livsinställning

Lade ut denna på min öppna Facebook-sida, eftersom inte alla..

Läs mer

07 april 2014

Veckans Peptalk – Mästerliga misstag

MÄSTERLIGA MISSTAG Alla gör vi misstag. En del ångrar vi..

Läs mer