Problemet med att ha roligt och fördelen med att ha tråkigt

06 juni 2011


“Jag önskar att tiden kunde gå fortare…”

Har du varit med om att tiden bara rusat iväg? Såklart du har. När du läser en fängslande bok, uppslukas av en film på bio, lyssnar på en duktig historieberättare, har mycket att göra.

Har du också känt ibland att tiden verkar gå långsammare än vanligt? Självklart. När du väntar på ett försenat tåg, sitter på ett utdraget möte, lyssnar på ett ointressant anförande, när det bara är tisdag och du längtar till semestern som känns långt bort.

Men du, tiden är ju konstant. En sekund är en sekund lång, en minut är en minut och en timme är en timme. Det gäller oavsett vad du gör, tiden går exakt lika fort, eller långsamt, eller hur? Det som skiljer är alltså vår upplevelse av tiden, till exempel i vilket tillstånd vi är i.

När du säger att du önskar att tiden gick fort för att du gör något tråkigt eller är i en olustig situation just nu, så är det samtidigt en paradox.

Varför? Jo, för om tiden för en människa är en upplevelse som varierar beroende på vad vi gör och tänker på osv, så innebär det med största sannolikt att om du lyckas få tiden att gå fort för att du har tråkigt, så har du antagligen inte haft tråkigt utan både haft roligt och blivit uppslukad av det du gjort. Därav har tiden gått fort och då behövde du ju egentligen inte önska att tiden skulle gå snabbt.

Vi vill leva länge, vi vill må bra och ha roligt. Paradoxen med det är att varje gång vi har roligt så går tiden fortare och därmed upplevs livet inte lika långt. Livet blir helt enkelt kortare när vi har roligt. Det är ju upplevelsen av livet som är livet.

Därför är det ju inte helt fel att ha lite tråkigt ibland om man vill leva länge. Nåt att tänka på nästa gång tiden går långsamt.

Kommentera

  1. RugbyKerstin skriver:

    Du är klok du, detta inlägget gillar jag mycket!
    ..nu å några månader framåt ser jag till att leva länge. Okki jag fegar lite och försöker göra det bästa och roligaste av mina tre månader i gips. Men denna första av 12 gipsveckor, har ändå gått långsammare än en vanlig vecka. Vill du veta vad jag gjort kan ni läsa här: http://hd.se/sport/2011/06/07/dubbla-smallar-for-kerstin/
    Ha det kanooners och ta hand om dig!
    Kram

06 juni 2011

Nästan fullsatt och härlig seger!

Öis-Kristianstad på Valhalla IP, nästintill fullsatt ikväll, kul att se!..

Läs mer

06 juni 2011

Filosofisk promenad

Nationaldag idag, 6 juni 2011. Känns som att 17 maj..

Läs mer