Pojken som stod kvar

12 juni 2011


Vi är i den fjärde omgången i 2011 års upplaga av tennisturneringen Franska Öppna Mästerskapen i Paris. Det är varmt. Det har varit en lång match och favoriten Andy Murray är nu illa ute i avgörande set mot sensationsspelaren Viktor Troicki.

Ställningen är 3-2 i game till Troicki i femte set. Efter en lång bollväxling har Troicki genom en bra smash spelat till sig ett gyllene läge som tvingat favoriten Murray att slå upp bollen högt upp i luften. Troicki följer bollen med blicken och springer fram på nät. Den här bollen är en barnlek att sätta. Nu är det bara för Troicki att smasha in den och så är poängen hans. Matchen står och väger och den här poängen kan vara helt avgörande.

Då händer något som bara inte får hända.

Just när Troicki ska slå in den avgörande smashen för att vinna poängen springer plötsligt en av bollkallarna, som också står framme vid nät, in på planen. Pojken har inte uppfattat att bollen fortfarande är i spel och ska därför springa över till andra sidan i tron att bollen redan är död. När pojken inser att han gjort ett misstag försöker han reparera så gott han kan genom att slira med fötterna i gruset, huka med kroppen och snabbt vända tillbaka.

Skadan är dock redan skedd. Detta med den inspringande bollkallen hinner nämligen den totalt utspelade Andy Murray uppfatta, varpå han stannar upp och sträcker ut sina händer i en uppgiven gest. Trots att Troicki bara tiondelar efteråt smashar in bollen, helt otagbart, så menar Murray att bollen ska spelas om på grund av att pojken hunnit springa in på planen.

Troicki kan inte tro att det är sant.

Domaren är dock på Murrays sida och menar på att bollen inte var död när bollkallen sprang in på planen och därför ska bollen spelas om. Troicki sätter händerna för munnen när han förstår att domaren menar allvar. Han ler, men är allt annat än glad. Han tittar inte åt bollkallen.

Bollen spelas om. Murray vänder matchen och vinner till slut med 7-5 i avgörande set.

Här kommer det som gör det här så intressant att berätta:

Bollkallen kunde ha brutit ihop och sprungit därifrån. Han kunde ha vägrat fortsätta matchen. Han kunde ha gjort vad som helst egentligen och alla skulle ändå ha förstått honom. Vilket misstag att göra i det här läget.

Pojken stod dock kvar. Tårögd. Men han stod kvar. Han stod för sitt misstag, visste att hur han än ville ha det ogjort så var det gjort och han fick stå för det. Han försökte inte fly från det jobbiga, han stod kvar med rak rygg och tårar i ögonen och erkände sitt misstag. Pojken blev publikens idol. De som fick skämmas var istället Troicki som inte gick fram och kramade om honom eller Murray som inte gav bort poängen.

Vem har inte gjort misstag?

Nästa gång du gör ett misstag, tänk på bollkallen som stod kvar. Stå kvar du också och erkänn att du gjorde fel, men backa inte. Våga stå kvar.

PS Vill du se klippet med bollkallen på youtube? Klicka här.

Lämna ett svar

  1. Susanne W skriver:

    åh blir alldeles tårögd, vilken fantastisk kille :)håller med om att spelarna borde agerat som ovan….

13 juni 2011

Småfix

Ett varv på stan för lite småfix, bland annat en..

Läs mer

12 juni 2011

Frågan som lyfter dagen

I lördags pratade jag med min mamma Lilian (det är..

Läs mer