Ny bok på gång – men hur?

08 april 2014


140403-173649-7237

Länge har ny bok legat och ruvat. Har ingen titel och inget färdigt innehåll. Ibland undrar jag om jag orkar gå igenom ännu en bokskrivarprocess. Det färdiga resultatet är en fröjd för alla författare, men vägen dit kantas av mycket jobb, tvivel och huvudbry. Man förtränger allt det där i samma stund man har boken i handen, och jag taggas av mina inspiratörer i ämnet.

Gustave Flaubert producerade endast en enda mening per dag. Han beskrev sin skrivteknik enligt följande: En bra mening ska vara som en bra rad i poesi; oersättlig.

Samuel Butler, engelsk diktare, gav två råd till alla författare:

1. Fråga dig hur det du skrivit kommer att te sig om hundra år.
2. Läs högt för dig själv, tydligt och långsamt. Då avslöjar texten sina brister.

Ulf Lundell talade om att helt sonika skriva sig rätt in i berättelsen, utan större research.

Ernest Hemingway menade att det enda du behöver göra är att skriva en enda sann mening. Skriv den sannaste mening du känner till, sedan fortsätter du med den som utgångspunkt.

Skrivartipsen är oändliga, men nog har både Flaubert, Butler, Lundell och Hemingway något att lära oss här. Min nästa bok skrivs i sommar och då ska jag ha dessa herrars råd i åtanke.

*Foto Jesper Anhede

Kommentera

 1. Tina skriver:

  Berätta gärna om dina tidigare bokskrivarprocesser! Hur har du gått tillväga? 🙂

 2. Anitha Leidefors skriver:

  Vilket härligt mål du har framför dig! Tänk vad många små delmål, du ska passera och många små fina belöningar väntar på dig!! Vet du vad jag ser framför mig? En tågresa som varar länge! När du börjar att skriva på boken, så stiger du på tåget och du stiger inte av tåget, förrän boken är färdig! När du har skrivit en sida, ett kapitel, då har du passerat en station och är en station närmare ditt slutmål på resan! När du är framme så är boken färdig och då har du nått DITT MÅL! Då är det dax, för den stora belöningen!!
  LYCKA TILL OLOF och TACK FÖR GOA TIPS!! Jag gillar Ernest Hemingways tips! Det lånar jag och tar med mig, när jag bloggar! Det känns som en riktigt bra grund, att stå på!!
  Ha en go kväll och jag är så sjukt stolt över dig!! 🙂

 3. Anna Sjödin skriver:

  Åh, va härligt Olof! Det är ju något som vi nog är många som ser fram emot! …undrar dock om du har några kvinnliga inspirationskällor? 😉 Håll flaggan högt & hitta ‘ditt FLOW’ i sommar så ses vi säkert på nåt releaseparty i framtiden!?
  Kram Anna
  PS.om 2v bär det äntligen iväg till staden som aldrig sover; NYC!!!! Än en gång tack för alla dina tips!

  • Olof Röhlander skriver:

   jo, visst har jag det, Kerstin Ekmans Händelser vid vattnet tex blir en av mina nästa författare jag ger mig på och läser. Annars tror jag inte det är ovanligt att kvinnor har kvinnliga författarförebilder och tvärtom, men jag kan ha fel. Ha det gott i NYC! 🙂

09 april 2014

"Här, låna min bil"

Jag stod här vid entrén till Dorsia Hotel & Restaurant, västsveriges..

Läs mer

08 april 2014

Önskan att bara åka vidare

Det här är en sådan där dag på tåget då..

Läs mer