Missa ingenting – Veckans Peptalk från New York # 3

04 juli 2011


Det är sommar. Det är den 4 juli 2011. USA:s nationaldag. Independence day. Här firar man den fria viljan. Idag har du också en fri vilja.
Men innan vi pratar om det. Den här morgonen tänkte jag prata om något som jag tänker mycket på, och det är att inte slarva bort sina dagar i livet. Jag vet inte om det här är första dan på semestern för dig, eller om det är långt kvar. Oavsett tror jag det här kan gälla även dig.

Jag får ibland gliringar bland mina vänner för att jag ofta pratar om att varje dag ska vara speciell. Jag vill nämligen inte slarva bort en enda dag i livet med att göra saker som inte ger något.

Jag insåg redan som liten, när jag satt hemma i mitt pojkrum i Matfors, att mina dagar är räknade. Ju äldre jag blir, ju mer känner jag den känslan och då vill jag ta vara på det här livet och inte agera som om att jag har obegränsat med tid. Känner du likadant?

Därför säger jag det här till dig, som en uppmaning om att du också lovar dig själv att ta vara på det här livet som du har.Igår var jag och några vänner ute i Asbury Park för att lyssna på Southside Johnny. Det var en lång tågresa på ett par timmar, med ett byte, innan vi var framme vid anrika Stone Pony i Asbury Park, New Jersey. Klockan åtta kom så Southside Johnny upp på scenen, publiken jublade, och Southside körde igång. Efter sex låtar hörde vi plötsligt ett annat jubel i publiken. Vi vände oss om. Just då kommer ett gäng säkerhetsvakter och manar väg för en viss person. Vi såg vem det var. Och vi bara kände: Wow! Fem minuter senare kommer så Little Steven, en av Bruce Springsteens närmaste bandmedlemmar, upp på scenen och plötsligt blev konserten ett minne för livet. Plötsligt blev det inte bara ännu en dag i livet, utan en speciell dag.


Det hade varit lätt att strunta i att åka den där långa resan dit den där kvällen. Jag hade till och med försökt snacka mig själv ur det. Men lärdomen när jag satt på tåget hem var enkel: Missa ingenting. Missa inte matchen. Missa inte konserten. Missa inte bion. Missa inte middagen. Missa inte det där lilla extra. Det är lätt att göra saker – men ännu lättare att inte göra det.

Det handlar om att leva, inte bara överleva. Det handlar om att ha passion för saker, att vara nyfiken oavsett hur gammal man är. Att våga göra det du drömmer om och inte låta dig stoppas av obefogad rädsla. Livet är en samling av erfarenheter och upplevelser. Det är så lätt, så lätt, att missa allt det där. Av lathet, av lättja, av vana. Jag orkar inte. Jag stannar hemma framför TVn istället.

Precis som den fjärde juli betyder något för amerikanarna kan den här dagen betyda nåt extra för dig. Du kan välja att vara aktiv eller passiv.


Så, mitt peptalk till dig den här veckan är enkelt: Ta vara på varje dag. Har du något på gång som du vet om att du kommer att gilla, bara du väl tar dig dit, så ta chansen. Det är inspirerande att göra saker. Tacka Ja istället för Nej. Var mr Yes Man idag! Livet är inte de dagar man levt, utan de dagar man minns.

Jag heter Olof Röhlander och du har lyssnat till Veckans Peptalk – direkt från New York. Varmt lycka till med allt du har på gång, lita på dig själv och låt inget få knäcka dig, vi hörs nästa måndag igen! Och Du, kom ihåg att varje dag ovan jord är en bra dag. Lycka till!

05 juli 2011

Independence day

Vilket fyrverkeri! Den fjärde juli betyder en del för USA,..

Läs mer

03 juli 2011

Heldag i Asbury Park

Southside Johnny spelade på anrika The Stone Ponys sommarscen igår..

Läs mer