Inte som mammas

17 februari 2014


20140217-172635.jpg

Vissa saker förändras inte mycket med åren. En del ränder går aldrig ur.

Vad gäller kubb, pepparkakor och tigerkaka finns det enligt mig och mina bröder ingen som slår mamma på fingrarna. Till viss del handlar det om ren vana.

Mamma gör tjocka, kryddiga pepparkakor med mycket mjöl på. Låter det gott? Inte för dig kanske, men för familjen Röhlander är det EXAKT så som vi vill ha dem. Mjölet ingår som en del av det, konstigt nog. De ska vara mjöliga utanpå. Man inser såklart att det beror på att vi vuxit upp med just sådana pepparkakor.

Tigerkakan igår blev för hopsjunken och därmed alldeles för mastig, den var inte ens god när den fortfarande var varm. Den mamma gör blir fluffig. Där gör vi ett nytt försök ikväll. På den fronten lever hoppet alltjämt att vi ska kunna finna den perfekta formeln och få den precis såsom mamma gör den. För sjutton, det SKA gå!

Vad gäller kubb och pepparkakor ger vi oss inte ens in i leken.

 1. Carola Hedlund skriver:

  Mamma är mamma… Ja recept kan ändras lite ad libitum… Men snart får du in ”den rätta knycken” så blir nog tigerkakan lika mumsig som mamsens!
  Kram!

 2. Anitha Leidefors skriver:

  Vet ni vad? Bakverk är som hantverk! Det är en konst att utföra det och det är ”levande” material vi använder! Det är bara att öva på!! Du får säga som min bror gjorde när han misslyckades med att baka: ”Smeten var god i alla fall och kakan såg bra ut, innan den kom ut ur ugnen!” Lycka till med bakningen!

 3. Lotta skriver:

  Sitter här och läser och småler igenkännande. Men jag har en alldeles egen teori kring detta fenomen, dvs att Mammas Köttbullar, Mormors Mjukpepparkaka och Farmor Matbröd smakade så otroligt gott. Dels har de ju inte kunnat återge receptet med mer exakthet än ”och så tar jag lite sånt om jag har det hemma!” och dels är det själva grejen att få smaka av DERAS hemgjorda, den där grejen med Kärleken och den extra omtanken som fanns. Det vattnas liksom i munnen när jag drömmer tillbaka – en go och härlig Känsla är det i alla fall så Tack för påminnelsen!
  Kram Lotta

 4. Johan Blom skriver:

  Kan väl kokas ned till ett ord, trygghet..

18 februari 2014

Solen gör sitt till, vad jag än säger

Jag har idogt försökt att frångå yttre faktorer för mitt..

Läs mer

17 februari 2014

Veckans Peptalk – Förmågan att hysa hopp

FÖRMÅGAN ATT HYSA HOPP I augusti år 2007 var mitt..

Läs mer