Frågan som lyfter dagen

12 juni 2011


I lördags pratade jag med min mamma Lilian (det är inte hon på bilden). Både hon och pappa är sen länge pensionärer. Mamma har i princip alltid när vi pratat hävdat att hon mår så bra. I lördags fick jag en ledtråd till vad det kan bero på.

Mamma berättade: “Jag njuter så av den stora björken här ute, den är så himla fin!”

Sen fortsatte hon: “Jag satt här ute på verandan igår och tänkte på allt jag är tacksam över i mitt liv. Listan ville aldrig ta slut. När jag väl börjat tänka på vad jag är tacksam för så kom till och med den här björken upp i tankarna.”

Det här tycker jag är ett ypperligt peptalk en måndag som denna. Fråga dig själv du också:

Vad är jag tacksam för i mitt liv just nu?

Kanske kan inte heller du sluta utan listan bara fortsätter och fortsätter och säkert finner också du de där små sakerna som man har så lätt att annars ta för givna. Efter det blir det garanterat en bra dag!

Varmt lycka till!

Lämna ett svar

  1. Olof Röhlander skriver:

    Hej Margareta,

    Tack för ditt inlägg. Jag pratade med Lars-Eric Uneståhl om just det där en gång, han menade dels också att det kan ha funnnits/finns en överlevnadsmekanism inbyggt i att fokusera på saker som inte står rätt till. Det kan också vara så, menade han, att vi fångas av det med starkaste emotionella komponenten, där rädsla ofta är väldigt starka känslomässigt kopplat. Det kan leda till att man dras mer till det man inte vill ha eller oroar sig för ska hända. Nr tre kan vara att det vi läser, och som du också påpekar, och ser på TV ofta poängterar det negativa. Tacksamhetsfrågor är därför ofta ett väldigt bra sätt att få lite mer jämvikt i det hela. Tack igen för ditt inlägg! 🙂

  2. Ett litet sidospår, kanske, men jag har många gånger funderat över varför negativa händelser och kommentarer fastnar mycket lättare hos de flesta av oss, än de positiva gör. Vi tror snabbt och gärna på de negativa saker om oss som vi hör, eller blir i alla fall berörda, medan vi har en tendens att slå bort och bagatellisera om något t ex berömmer oss (“Äsch, det är bara som han/hon säger”).

    Kanske får vi titta långt tillbaka i vår utveckling för att hitta förklaringen. Allt negativt kan innebära en dold eller öppen fara – bäst att vara beredd. Därför “fastnar” det negativa lättare och negativa händelser intresserar oss mer än positiva. Det är viktigare för vår överlevnad helt enkelt. Se bara på tidningsskriverierna – vad är det som dagligen lyfts fram med stora rubriker?

    För oss coacher är det här centrala frågor, eftersom vi jobbar aktivt med att hjälpa våra klienter att förbättra självkänslan och öka självförtroendet. Att lära sig att uppmärksamma positiva upplevelser och kommentarer och verkligen ta till sig dem kräver träning. Och att inte ständigt fastna i negativa resonemang och minnen.

12 juni 2011

Pojken som stod kvar

Vi är i den fjärde omgången i 2011 års upplaga..

Läs mer

12 juni 2011

Avsiktligt eller inte?

VD:n på ett företag sitter på sitt kontor, när vice..

Läs mer