Fem orsaker att gå på ÄGD – Schyffert och Lindström

22 februari 2014


bild66

Jag och min kompis Pontus var på premiären av ÄGD – Jakten på ett rikare liv – igår, med Henrik Schyffert och Fredrik Lindström. För mig fungerar det inte bara som underhållning att gå på en sådan här Blixten&Co-show, utan även som inspiration och utbildning. Det här ger mig mer än att se en talarkollega hålla ett föredrag, jag kommer in från en annan vinkel.

Jag älskar den extra nerven som finns när det är en premiär. Jag hade inte insett det tidigare, men det liknar skillnaden mellan gruppspel och slutspel i ishockey, eller mellan ligamatch och Champions League i fotboll. Det ligger något annat i luften, något mer spännande. Angelägenhetsgraden är högre, tempot mer uppskruvat, ingen tar lätt på uppgiften.

När var ÄGD – Jakten på ett rikare liv – med Henrik Schyffert / Fredrik Lindström som bäst?

Jo, det är såklart när de lyckas med konststycket att kasta upp ett blött finger i luften och sätta ord på något som vi andra nickar och skrattar instämmande i men kanske inte riktigt tänkt på. Vid fem tillfällen under premiären av ÄGD på Rival i Stockholm blev det extra tydligt att de ännu en gång identifierat markörer för vår tid och hur den urbana människan tänker.

1. Det är LÄGRE status att vara nöjd än missnöjd, som istället innebär HÖG status.

Exemplet de drar, med vaktparaden, är ett stycke briljant humor. Här tycker jag showen var som allra bäst, då satt man och kände att bättre och mer träffande än så här blir det inte. När Fredrik imiterar en uppspelt, handviftande och NÖJD vaktparadåskådare blev det en sådant där slå-sig-på-knäna-skratt från min sida, det var så himla kul. Inte minst när det sattes i kontrast till den andra ytterligheten med den MISSNÖJDE mannen i bilen som bara ser vaktparaden som en bromskloss och nu kommer för sent till spinningpasset på lunchen.

2. YOLO – You Only Live Once

YOLO är ett nutidsfenomen som Schyffert snappat upp och som Lindström drar en väldigt snygg jämförelse med hur det var förr, när de flesta trodde på Gud och därmed tänkte att vi får mer än ett liv. Schyffert myntar ett roligt nytt uttryck som människor antagligen sa till sig själva förr när de hade det tufft; YLMTO eller något i den stilen, som väl typ är You Live More Than Once. På de outhärdliga parmiddagarna går man omkring i andras hem och tittar på boktitlar och klagar över att de inte har de rätta galgarna, den exakta whiskyn man gillar och andra saker som bara måste vara på ett visst vis nu när man bara lever en gång. YOLO!

3. Nyrik med dåligt samvete

De nyrika Stockholmarna har en inre konflikt. De har dåligt samvete, till skillnad från förr. Därför kan man rösta vänster men agera höger, som en form av kompensation. Vi har dåligt samvete för de plågade grisarna, vi har dåligt samvete för tiggarna, men tänker att det här borde staten fixa. Men champagne – det fixar vi själva! Schyffert visar träffande hur man passerar tiggaren och klappar på sina tomma fickor och därefter sträcker ut armarna, som för att visa att man bryr sig men inte personligen kan/vill göra särskilt mycket mer än så.

4. Döden

Vi vill inte tala om det ultimata slutet, när allt är över. Då blir det dålig stämning, vi vill ju kunna fortsätta med det vi alltid gjort och därför kan vi inte hantera den sortens diskussion.

5. Nästa år

Det kanske mest talande uttrycket av hela showen, möjligtvis kunde den lika gärna kunnat heta NÄSTA ÅR som ÄGD. Vi vet att vi behöver dra ned på spenderandet, eller är vi kanske lika omedvetna om att svångremmen redan börjat dras åt som Romarna var. Svensken är dock ägd av uttrycket “nästa år”. Vi har en övertro på att allt kommer att ordna sig nästa år, därför räcker det just nu med att vi blir medvetna om att vi har ett problem, för det här ska vi ta tag i, just det, nästa år. Tills dess kan vi fortsätta dricka champagne!

Spoiler alert? Inte alls, det går inte att återge det här, så du kan vara helt lugn. Biljetter här!

Lämna ett svar

23 februari 2014

Samla på bra dagar!

Vi har ett fåtal dagar i livet. Vill man vara..

Läs mer

21 februari 2014

Räck ut tungan åt kritiken

En vän till mig fick dåliga recensioner i tidningen idag...

Läs mer