Den amerikanska drömmen light – hoppfull men med betänkligheter

09 februari 2014


Jobbar man med det jag gör så omfamnar man på något vis också den amerikanska drömmen. Med det menar jag den där ursprungliga amerikanska andan som, något förenklat, säger att den som vill också kan. För vissa människor är det inte bara en image, utan man anser det vara betydligt mer verkligt än så.

Jag talar också om den naiva framtidstron som kan ha så härligt uppiggande effekt. Inga har förmågan att hysa hopp som dem som tror på möjligheten att själva kunna formulera sitt öde. Det gör dig åtminstone inte likgiltig.

Som svensk vill man ändå lägga till att man inte är fullt benägen att köpa hela konceptet. En light-variant av den amerikanska drömmen är mer uppfriskande. Walt Disney sa en gång:

“Jag tycker alltid om att se på livet med en optimistisk blick, men jag är tillräckligt realistisk för att inse att livet är komplicerat.”

Det var träffande sagt, tycker jag, och där kanske du har även mig.

Bruce Springsteen har ägnat hela sitt vuxna liv åt att analysera den där amerikanska drömmen och vad den står för. Det som gör honom så fascinerande är att han gör sitt bästa för att slå hål på myten, trots att han lika gärna skulle kunna vara ett praktexempel på att det faktiskt går att lyckas. Ändå tar han en annan utgångspunkt. Komplicerar bilden en aning. Förflyttar perspektivet.

Det kan vara därför han och Bob Dylan och Neil Young och Tom Petty och alla de andra gamla gubbarna betytt så mycket för mig. De är amerikaner, de bejakar förmodligen den ursprungliga amerikanska grundtanken, men har stora betänkligheter.

Där hamnar jag också i slutändan. Hoppfull, men med betänkligheter.

Kommentera

09 februari 2014

Söndagspeppen!

Har du en plan får du med automatik ett visst..

Läs mer

09 februari 2014

Nu ler Sven Kramer igen!

Sven Kramer är en holländsk skridskoåkare som har extra anledning..

Läs mer