Därför har Jan Guillou fel och Bob Dylan rätt

14 januari 2014


20140114-100529.jpg

Fortsätter läsa morgontidningen. Jan Guillou fyller 70 år på fredag. Tänk att ha honom som gäst på Det goda samtalet, det vore något. I DN-intervjun med Guillou läser jag något som verkar typiskt för just författare och artister. De vägrar medge att de var bättre förr. Det är alltid det senaste alstret som är deras bästa verk. Läste en artikel om Nora Roberts, som givit ut 200 böcker, hon sa likadant.

20140114-100522.jpg

Argumentet Guillou ger; att 43 års övning att skriva ger resultat och att han därför skriver mycket bättre böcker nu än han gjorde som 40-åring, låter visserligen rätt och rimligt. Ändå tror jag inte att det stämmer. Nämn någon som skrivit så länge som bara blir bättre och bättre, eller en artist som efter 40 år plötsligt ger ut sin bästa platta? Jag kommer inte på en enda.

Det visar på att det finns så många fler parametrar som avgör än bara erfarenheten av ett yrke. Därför tror jag att Jan Guillou och alla andra som envist hävdar att deras bästa tid är nu har fel, åtminstone när det gäller vad de yrkesmässigt ger ut. Däremot älskar jag energin det motsvarar, att hungern till att vilja göra något extra finns kvar. Kan man inte behålla den ändå?

Bob Dylan är den ende artist eller författare jag hört som medger att det kommer en tid då deras bästa verk ligger bakom dem. Lyssna på de första 2,5 minuterna i det här klippet. Det han säger där; att han kan göra andra saker nu, men inte just det, känns så uppfriskande. Att inse det är inte att ge upp, tvärtom.

Kommentera

 1. Annette skriver:

  Ordspråket : Man är aldrig bättre än sin senaste hit !
  Men sedan blir ju en del legender…..

 2. Marianne Elfving, Beteendevetare skriver:

  Rätt eller fel… Det finns väl något mer däremellan. Jag tycker det är bra att man tänker stort och kreativt oavsett ålder. Och ibland vill man avsluta och gå vidare.

 3. Hampus Eckerman skriver:

  Kan ju bero på att allt blir bättre av nostalgi och de senare verken aldrig blir banbrytande på samma sätt, även om de är bättre. Därför kan ingen författare eller artist kämpa mot sina äldre verk, oavsett hur mycket bättre de nyare må vara.

 4. Heidi skriver:

  Bättre att tänka att det bästa inte har kommit ännu annars är det nog svårt att finna motivation att skapa vidare. Sedan är ju vad som är bäst en väldigt subjektiv fråga.

14 januari 2014

På bio utan att bli nervös

I den här salongen på Rigoletto kungsgatan, bara ett stenkast..

Läs mer

14 januari 2014

Alla får kritik. Ingen kommer undan. Tur det.

Det kan inte vara enkelt att vara en nationalsymbol, såsom..

Läs mer