Charlotte Kalla och de inre blodhundarna

15 februari 2014


20140215-120042.jpg

Charlotte Kalla var 25 sekunder efter inför sista sträckan i damstafetten 4 x 5 km. Bit för bit knappade hon in på Tyskland och Finland och när det kom till en av de sista backarna var hon ikapp. I sista kurvan tog hon chansen och tryckte på i innerkurvan, gick förbi och höll sedan undan hela vägen in i mål. OS-guld till de svenska damerna! En grym laginsats! Men, hur gick det till? Här är en hypotes:

Som jag ser det behöver man som jagande ha dem där framför i sikte för att kunna plocka ut allt ur kroppen. Det är en mental grej. 25 sekunder är egentligen för mycket på en så pass kort sträcka antar jag, men jag tror att en sak kan ha varit hur banan är upplagd. Man ser dem där framme även när man ligger en bit bakom.

Det här är bara en hypotes, plus bara en av många potentiella orsaker, men för att kunna plocka fram den där rovdjursinstinkten behöver de inre blodhundarna få vittring. Man kunde se hur Kalla såg dem, låste blicken på dem, bet ihop under- och överkäke, passerade smärtgränsen och bestämde sig för att göra segern viktigare än nåt annat. När var det så där viktigt för dig senast? När var DU Charlotte Kalla?

I en intervju efteråt berättade Kalla hur förbundskapten Rikard Grip ropat “Du är bäst i världen idag!” och då fick hon frågan: “Kände du dig bäst i världen då?”

-Ja, det gjorde jag!

20140215-120052.jpg

20140215-120102.jpg

20140215-120116.jpg

20140215-120123.jpg

Lämna ett svar

  1. esterii skriver:

    Man är som lite stolt över att vara Tornedaling som Charlotte Kalla.. Man tror ju att man minsann:) har en del av det.. och som du säger när du ser målet framför dig så kan de ge sådan styrka.. Gäller att vea sitt mål då.. Ha en skön helg // tant Esterii

  2. Anitha Leidefors skriver:

    Jag vet att många med mig har gått genom tuffa matcher och många kanske är inne i sin livs tuffaste match just nu. För mig var det när jag tog mitt egna beslut att lämna sjukvården och satsa på träningen och den mentala styrketräningen istället! Då fick jag bita ihop och ta en fight med mig själv! Tillsammans med min egna vilja och envishet, go feedback från dig och Jonas min tränare, så förlorade Herr Värk den matchen och då kände jag mig som en segrare! Kanske den känslan Charlotte Kalla hade i dag?!

  3. Johan Blom skriver:

    Vi har väl alla haft våra matcher och fighter i livet men det är nog tyvärr inte alltid vi ser det för dom segrar dom verkligen har varit.

16 februari 2014

Ibland skriver man så nära hjärtat

Jag har just avslutat skrivandet av morgondagens utskick av Veckans..

Läs mer

15 februari 2014

Säg det med blommor!

Jag har så många att tacka för den hjälp jag..

Läs mer