Bli den du skulle kunna bli

08 mars 2014


bild88

Ikväll går Sveriges bäste MMA-boxare in i buren. Han är den blonde Alexander Gustafsson. Det är på en stor gala i London han möter den väldige, obesegrade Jimi Manuwa.

I en intervju i DN idag förtäljer Manuwa att han som liten hade en massa energi och ilska men att MMA:n givit honom fokus. Den fick honom att koncentrera sig på något. Han berättar vidare att de människor han hängde med förr ville ha pengar, men inte arbeta för dem, utan ha dem snabbt.

Gustafsson beskriver en liknande frustration. Mycket energi men inget riktigt mål. Det här tycker jag är intressant. Båda avtjänade fängelsestraff innan de fann något annat, mer konstruktivt, att fästa blicken på. De berättar om en uppväxt fyllda av negativa banor, dåligt umgänge och destruktiva beteenden. Nu talar de om disciplin, riktning och mognad.

Vad krävs  för att våga ge sig in i den där buren ikväll? Disciplin, riktning och mognad är nog bara en del. Nu handlar det om att hantera rädsla, lita till sin förmåga utan att bli övermodig, hålla huvudet kallt och på något vis lyckas kondensera alla timmar av förberedelser till något användbart. De ska även kunna behålla koncentrationen där inne när krafterna tryter och det blir kritiskt läge. Allt det där och lite till gissar jag. Kolla in deras blickar på bilden. Det skulle vara intressant att studera de mentala förberedelserna inför en sådan här match.

Men det är egentligen inte det jag vill snacka om här. Jag ger mig heller inte in i någon diskussion kring MMA, om riskerna och så vidare. Det jag vill uppmärksamma med det här inlägget är vikten av att ha en riktning i livet. När man inser att inget är värt något utan svårigheter, då slutar man söka de enkla lösningarna. De är två exempel på det. Det går att riva upp sina gamla tankespår och formulera en ny karta. Det är egentligen bara ett beslut bort.

Känner du dig också frustrerad, kanske till och med arg ibland? Då kan du använda det till något. Om du kanaliserar den energin mot något fruktbart så kan du få en drivkraft framåt som andra bara kan drömma om. Nu pratar jag, återigen, inte om kampsport utan om livet. Gör något av de känslorna du bär inom dig, men inte för att bryta ned, utan bygga upp.

Gustafsson och Manuwa har hittat sin väg. Du kan hitta din. Omvandla motgångarna till bränsle och bli den du skulle kunna bli. Hitta ett värdigt mål att arbeta för, något som gör den här världen bättre, där du kan använda glöden du har inombords till att uträtta stordåd.

Vi behöver dig, men inte som ett avskräckande exempel, utan som en förebild.

*Fotot är fotograferat direkt ur DN:s artikel. Originalfotot är taget av Jessica Gow/TT

Kommentera

 1. Anitha Leidefors skriver:

  Min kommentar till tävlingen ligger i den andra kommentarsrutan. Lite oflyt bara! 😉

 2. eva skriver:

  Ja siktet är inställt jag ska inte bli “ännu en bortslösad talang”, & jag vet att talang är bra men det är hårt arbete som ger resultat! I´m on my way!

 3. Ulrica skriver:

  “Det går att riva upp sina gamla tankespår och formulera en ny karta. Det är egentligen bara ett beslut bort.” -Bra mentalbild och enkelt konkret råd, passar både för ungdomar och vid start av träning.

  “Vi behöver dig, men inte som ett avskräckande exempel, utan som en förebild.” -Positivt omdöme om samma person.
  Jag jobbar som ordningsvakt och träffar ibland ungdomar som är vilsna och utåtagerande, många gånger når jag fram och får kontakt och ser den människans behov. Det här är två meningar som jag fastnade för som jag skulle vilja använda i det samspelet, bra att få konkreta enkla meningar som råd, nästan som ordspråk, enkla att komma ihåg.

 4. Nina Eisenhut skriver:

  Att kunna använda vardagliga känslor och kanalisera dem med hjälp av tankens kraft är något vi alla kan göra! Mäktigt!

 5. Johan Blom skriver:

  Hej Olof,
  Gillar detta inlägg pga flera aspekter.
  Dels att du tar upp andra delar i detta ämne än vad som vanligtvis tas upp, inte den medicinska eller moraliska.
  Dels att man kan ju hitta så många paralleller till våra “vanliga” liv och situationer från denna lite mer extrema situation.
  Vem har inte känt pulsen gå upp inför en presentation eller viktigt möte?
  Vem har inte blivit förbannad eller irriterad på en kollega eller någon i tunnelbanan ?
  Vem har inte varit på väg att ta felaktiga beslut för att sedan få tillbaka fokus?
  Man kan fortsätta att analysera och hitta fler paralleller i oändlighet och det finns mycket att lära av denna extrema och våldsamma situation även för oss “vanliga ” människor.

 6. Lotta skriver:

  Oj, vilken slump…eller mening. Detta var verkligen ett inlägg som jag gillar och tar med mig. Kan berätta så här i “förtroende” 😉 – att jag igår också var hos min psykolog och vi diskuterade faktiskt lite i dessa termer. Jag berättade att jag ofta lyssnat på “Eye of the Tiger” från Rocky III och hur jag gillar det där fokuset, blicken, styrkan och revanschlusten som den låten ger. Han poängterade då så förståndigt vad Boxning heter på engelska “The Nobel Art of Self Defence”. Gillar det på nåt sätt och så slänger du ur dig denna texten idag, för att bara liksom understryka!
  Kanon och Tack!
  Kram Lotta

 7. Anitha Leidefors skriver:

  Tack för ett peppande inlägg!
  Vet du vad?
  Jag har tagit beslutet vad jag vill med mitt liv och jag vet vad jag brinner för: “Att få vara med och leverera buskapet, hur jag kom tillbaka till livet igen.” Jag tvekar inte en sekund på vad jag vill! Men det som är lite svårt, det är att jag måste ha med fler personer på resan, som kan hjälpa mig att göra skillnad för andra personer. Det känns ibland som jag inte hittar de där sista pusselbitarna och ibland så känner jag: “Ska jag släppa mitt mål och min dröm(?)!!” Men jag tänker inte göra det!!! Det här inlägget peppade mig och du har lärt mig innan, att jag ska använda mina motgångar till bränsle. Att kämpa istället för att bryta ned!! Snart är det min tur att nå mitt mål och få stå som segrare på prispallen!!
  TACK SNÄLLA OLOF, FÖR DET HÄR INLÄGGET! DU HAR GJORT MIN DAG OCH GETT MIG NY ENERGI OCH DU INSPIRERAR MIG!! HA EN SOLIG LÖRDAG!!

  • Olof Röhlander skriver:

   Det är bra Anitha, bra beslut!

   • Anitha Leidefors skriver:

    Nu kommentaren till tävlingen!
    Det här inlägget både gav och ger energi till mig! Det blev den där extra kryddan och den där extra energiinjektionen som jag behövde/behöver för att kämpa, att hålla fast vid mitt beslut, så jag kan nå mitt mål och det kändes så tungt innan och när jag läste det så kom energin, ungefär som sista kryddan för att såsen ska bli god!!
    Två meningar, en kort och en lång!! 😉

   • Anitha Leidefors skriver:

    Tack snälla! Jag är taggad nu!!

 8. […] Bli den du skulle kunna bli – Olof Röhlander. […]

  • Det finns inga solskenshistorien utan hårt arbete. Man måste göra jobbet och ha en riktning.

  • Anne skriver:

   Jättebra inlägg! Det visar ännu en gång att om viljan är tillräckligt stark så kan man man komma långt 🙂 Kämpa på alla därute, inklusive jag själv!

  • Paola kullman skriver:

   Det är alltid roligt att läsa om sådant. Det finns en chans för alla att resa sig upp igen! Fenix like 🙂

08 mars 2014

Just nu mår vi som bäst!

En gigantisk selfie efter en 30-minuters joggingtur i skogen. Jag..

Läs mer

07 mars 2014

Malte prövar alla knep

Malte talar utan att tala. Det är så uppenbart att..

Läs mer