Tiggarna finns nu inte bara i Stockholm. Ska man ge eller inte ge?
Jag blir liksom inte klok på det. Inte ens Fredrik Virtanen verkar ha ett riktigt bra svar.
Någon menade att den som tigger föraktar människorna som passerar dem. Samma person menade att tiggare ofta har ännu mer förakt mot dem som stannar upp och ger. Jag kan av någon anledning tänka mig att det stämmer.
Sedan några månader tillbaka har jag slutat ge pengar till de tiggare som sitter utmed gator och väggar i Stockholm. Under långa perioder var det tvärtom. Jag tömde fickorna, jag kunde ge hundralappar, jag kom med kaffe och filt och mackor och jag lånade ut min telefon så att en tiggare kunde ringa hem. Under en period letade jag tiggare att kunna ge pengar till.
En tid var det enkelt. Om moral handlar om att minska lidande kändes givandet självklart.
Så vid ett tillfälle gav jag en femtiolapp till en kvinna som letade burkar, varpå hon sprang efter mig och ryckte mig i armen med uppmaningen: ”100 kr!”.
Det var aningen nedslående. Det sa samtidigt något om desperationen som uppstår. Kanske hade jag gjort samma sak.
Den händelsen påverkade mig möjligtvis, men det fanns aldrig någon droppe att tala om för min del. Kanske var det bara att mina ögon noterade att problemet utökades och tiggarna blev allt fler. Successivt avtrubbades jag liksom så många andra.
Det är ett misslyckande i sig att bli just avtrubbad. Steget därifrån till likgiltighet är inte långt och att bli likgiltig måste vara det lägsta man kan uppnå, eftersom man då blivit en ännu större del av problemet.
Vare sig när jag givit pengar eller när jag, som nu, inte gör det, har jag lyckats hitta en ståndpunkt som känns rätt. Det verkar inte som att någon annan heller vet hur man ska göra. Att fler politiker än Birgitta Ohlsson behöver sätta press på Rumänska axelryckande politiker är väl det enda alla är överens om, men vad gör sådana som jag och du tills dess?
I en perfekt värld förtjänar man saker. Man bör inte bara få utan motprestation. Det är i en perfekt värld det. Vi lever i en värld som är långtifrån perfekt.
Jag har haft frågan om vilken åtgärd som förbättrar situationen på sikt för de tiggare som sitter utmed våra gator uppe på Det goda samtalet. Gör jag rätt som går förbi tiggarna och istället går via de välgörenhetsorganisationer som finns, eller borde vi alla solidariskt hosta upp de pengar vi har? ”Det där är jättesvårt” är det bästa svaret jag fått så här långt. ”Man får ta det från fall till fall”. Någon agerade efter dagsform. ”Om det känns rätt och jag har pengar i fickan så ger jag.”
Att det är svårt är jag helt införstådd med. Vi ska inte vänja oss, menar man på DN:s ledarsida idag. Ingen ska behöva tigga. Några vill att tiggeri förbjuds. Andra menar att staten ska lösa det, med skattemedel. Rumäniens ansvar, som sagt. Fredrik Virtanen, som brukar ha bra saker att säga om det mesta, hävdade att även om du ger så köper du dig inte fri med din futtiga gåva. Den är en nödlösning, men gör dig inte till en finare människa, hävdade Fredrik. Jag älskar att han säger det, men det komplicerar samtidigt saken ytterligare för en sån som mig som vill veta vilket ben jag ska stå på. Jag och Stefan Einhorn föreläser för välgörenhet den 16 juni. Det är möjligtvis fint gjort, men gör oss inte bättre. Problemet med tiggare kommer att finnas kvar även den 17 juni för dem som vaknar upp till ännu en dag utan hopp.
George Sand menade att välgörenhet förödmjukar dem som får den och förhärdar dem som ger den. Jag läser det och inser att tiden när jag tyckte givandet var enkelt är över.
Men jag ger inte upp. Kan någon ge ett bra svar på frågan: Ska vi fortsätta ge pengar till tiggarna på gatorna och därmed eventuellt spä på problemet, eller ska vi avstå och därmed agera hjärtlöst mot våra medmänniskor?
Håller med i problematiken men fäste mig vid din sista mening om att agera hjärtlöst. Som enskilda kan vi så klart inte lösa detta gigantiska problem men kanske kan vi med den där tian eller vad vi nu kan ge skänka en smula värme till den person som säkert inte frivilligt sitter där. Föredrar att tänka så.
Hej!
Har precis samma osäkerhet om jag ska ge eller inte. Men jag tänker att ingen egentligen väljer att sitta på gatan. Och alla som tigger är fattiga. Så jag bestämmer hur mycket jag vill ge i välgörenhet på en månad och så ger jag det. Jag som kan.
[…] Att ge eller inte ge?. […]
Hej!
Mycket bra att du tar upp detta. Jag har sett ett program på TV där riksdagsmän från Rumänien diskuterade med svenska riksdagsmän vad man skulle göra för att lösa problemet med alla dessa tiggare…de kom inte till någon lösning bara diskuterade fram och tillbaka…Jag själv fick intryck att de verkar tro att Sverige är tillräckligt rik för att kunna försörja dessa tiggare, så slipper deras land ta hand om dem.
Det verkar som dessa tiggare har upptäckt att ”Sverige är en guldgruva” och förmodligen spridit detta för det har kommit fler och fler varje månad som tigger och får en att känna antingen dåligt samvete för man inte ger pengar eller dåligt samvete när man har gett pengar och sedan läst artiklar om hur det verkar vara så att tiggeriet är organiserat och någon annan får dessa pengar. Sist berättade en väninna att två små barn var på tåget och tiggde pengar och hon blev upprörd när hon såg att barnen utnyttjades så för det fanns en kille i närheten som höll koll på vad som skett.
Jag tycker det är fruktansvärt att det ska tillåtas allt detta i Sverige.
Bra att du tog upp ämnet i din artikel. Jag hoppas det är OK att jag kopierar den och publicerar den i min Facebook-sidan, så andra får ta del av detta.
Hälsningar
Neide Montanari
PS: Jag är mycket tacksam för dina peptalk som kommer till min e-mail adress sedan en lång tid tillbaka. Jag brukar publicera dem ibland och även ta dem till de vänner jag undervisar i svenska som bra material att diskutera om.
Tack för att du tog upp detta. Du satte ord på det jag känner och tänker gällande detta. Jag passerar också Hornstull dagligen och det är som sagt samma kvinnor och män som sitter där. Likadant där jag kliver av tunnelbanan och på vägen till jobbet.
Flera av kommentarerna handlar om skuldkänslor, självanklagelser, och kanske i en blandning av medlidande och medkänsla. Igenkänningen är lika stor i det.
Och där någonstans finns en fråga som jag ältar:
Hur ser detta ut i ett högre perspektiv?
Vad representerar deras och våra känslor och attityder kring detta egentligen? Kanske en knasig fråga. Men den återkommer.
För om det är så att tiggarna föraktar givarna och både givare och icke givare känner sig som dåliga och otillräckliga människor vore det intressant att titta på hur den energin kan vändas/transformeras till något mer konstruktivt. Hos både tiggare/givare/icke givare.
Svår fråga. Att tiggare skulle känna förakt mot förbipasserande och de som ger, kanske är det mer bitterhet? Bitterhet och avundsjuka för hur livet blivit som tas ut på de som fått en lättare lott, ett sätt att hantera fattigdomen vad vet jag. Kanske är det också därför en kvinna ber om 50 kr mer, det finns inget att vara tacksam för längre, en tiggare kan ju också bli avtrubbad i sin situation liksom vi som går förbi det varje dag.
Att tänka att en tiggare ingår i en liga som i Oliver Twist eller kanske inte är så fattig som hen ser ut rättfärdigar ju mig att gå förbi, det känns lite lättare. Jag kan också välja att se det stora perspektivet, att stater ska ta ansvar för sina medborgare och att inte ge är ett sätt att sätta press på makthavare. Då känns det också lite lättare. I hjärtat känner jag mig dock mycket osäker på att de flesta tiggare ingår i organiserad verksamhet eller att jag ska sätta press på en stat genom att gå förbi en fattig människa.
Att ge pengar till tiggare handlar för mig om tilltro och att se den lilla människan, sedan kanske jag inte hjälper någon till ett bättre liv , men jag ger för att se människan. Jag har så mycket mer än de jag går förbi,utgår jag ifrån i alla fall, och för mig så betyder inte hundra kronor att jag behöver försaka ett endaste dugg.
Ger jag för att ge eller för att uppfattas som en god människa av mig själv och min närhet? Jag hoppas att jag ger för att ge. Vad pengarna går till när de lämnat min ficka är ovidkommande, jag har ingen makt över dem och bör inte heller ha det. Den som får dem är fri att spendera dem som man önskar och behöver.
Jag tycker att du är inne på rätt spår. Även om jag håller mig kvar i icke-givandet. Jag ger inte, men jag vägrar att ge mig själv bra samvete för att jag inte gör det. Jag tänker inte ursäkta min ovilja att möta en individs lidande med att en del av dem kanske är med i ligor eller att jag inte löser det strukturella problemet. Jag skulle kunna hjälpa denna individen. Denna människa framför mig skulle få det bättre om jag gav. Jag väljer att behålla mitt överflöd för mig själv. Sen att det finns diverse anledningar som kanske gör det logiskt rätt att inte ge, i det stora hela, förändrar inte det faktum att jag går förbi en fattig, hemlös människa utan att göra något. Jag tror att det är viktigt att hålla fast vid skammen, skulden, att inte använda principer för att rättfärdiga sig själv. Acceptera vår hjälplöshet inför den här situationen. Låta det vara ett olöst moraliskt problem som svider, och ska svida. Det gör ont varje gång jag går förbi, och det ska det göra, det är inte den desperata tiggarens fel. Hårdhet hjälper ingen.
Nej …vad finns det för svar…omöjlig fråga…att fråga sig ”varför ser världen ut så här”?…varför svälter miljoner barn ihjäl,varför sitter människor oförtjänt i fängelse för sina politiska åsikter,varför är kvinnor diskriminerade i många länder,varför skor sig de superrika på de mindre bemedlade……varför låter man människor leva som djur i ruckel bara för att de är Romer…i ett EU-land som Rumänien…….Osv.????Det man INTE ser lider man inte av så mycket…det ligger inga små svarta bäbisar på gatorna och dör i S-holm……..
Verkligen en svår fråga.
Hur uppnår vi själva frid och balans vårt sitt inre när man ser alla dessa stackars människor som sitter överallt på gator och torg och tigger idag ?
Det sägs att alla tankar börjar via tarmar och mage och går vidare upp via hjärtat till hjärnan där en visshet blir till en tanke med handling. som följd.
Jag tror att var och en måste följa sin inre magkänsla vad som är Rätt och fel
Jag har bestämt mig att INTE ge, men jag är definitivt inte likgiltig. Det skär i hjärtat på mig varje gång och jag har valt att titta på människan och säga hej. Jag VET att mitt hej INTE mättar deras magar eller hjälper dem, men det är denna strategi jag kör på tills något annat känns bättre.
Den frågan har jag ställt mig i flera månader nu och jag blir inte klok på det. Jag vet inte vad som är rätt i det här fallet. Jag vet ju inte vart de går när de packar ihop för dagen och går ”hem”. Hjälper jag dem genom att ge pengar eller inte. Gaaah! Jag har ingen aning. Jag vill ju hjälpa men har valt att inte ge tills jag har ett svar på vart pengarna faktiskt går.
/Dorotea
Tack Olof för att du tar upp en otroligt svår fråga och något jag tänker på ofta.
Jag har bestämt mig för att inte ge, eftersom min uppfattning är att om tiggeri visar sig vara en lukrativ business så kommer det att utvecklas till en mer och mer brottslig affärsverksamhet där människor utnyttjas.
Jag tror inte att tiggeri är en lösning för dessa människor på lång sikt och jag tror inte att någon kan känna glädje och tillfredsställelse i sitt liv om den personen är hänvisad till tiggeri. Därmed inte sagt att de personer vi ser idag på gatorna i Stockholm inte är i behov av att tigga just nu.
Jag hälsar på samma kvinna i Hornstull nästan varje dag men jag ger inget, känner mig som en dålig människa och tänker att om jag var hon och hon var jag hur skulle jag känna det då. Jag skulle vilja ge en 100-lapp varje gång jag går förbi.
Det är otroligt svårt och jag känner mig elak, bortskämd och egoistisk. Även om det är min bestämda uppfattning att tiggeri inte är bra för någon i längden så blir den enskilda människan lidande av mitt icke-givande. Svårt!
Hm svårt!
Var i Indonesien för drygt 20 år sen.. Där fick jag upp ögonen för människor som har det svårt.. Insåg där och då att det kvittade om jag skulle tömma mitt bankkonto, för det skulle inte räcka att försörja alla tiggarna..
Vem ska man välja?
Vart tar deras pengar vägen? Cigaretter, droger? El mat?
Träffade en tjej från London som sa jag jobbar hårt för mina slantar. betalar skatt , som ska kunna hjälpa de nödställda.. ger jag till dem som tigger så skapar jag ett beroende..
Själv slutade jag ge till tiggare den dagen jag bara såg förakt o likgiltighet i ögonen.. Tycker vi borde kunna hitta andra lösningar.. Har tänkt länge på hur mycket mat det slängs i Sverige, på skolor och restauranger.. Och affärer.. Ge den maten till de som är hemlösa istället för att de hamnar i soporna. Själv jobbar jag hårt, men har svårt att få att få pengarna att räcka ändå.. Försöker förklara för mina barn att man inte får nåt gratis.
Man måste lägga ner ett arbete för att få ett resultat..
Att tigga, be om hjälp i nöd har blivit en affärsidé och missbrukas av ligor. Tyvärr bidrar detta till misstro och äckelkänsla . Det är fruktansvärt att Sverige som hjälper andra länder inte kan ta hand om de som bor här. Ger gärna där jag vet pengarna hamnar i rätta händer.
Hej Olof,
Du tar upp något som jag precis häromdagen sa till en kompis. Fyyy vad jag tycker det är jobbigt. Jag bor på Orust och där är det väldigt ovanligt med tiggare. Sedan en tid tillbaka har det även kommit till oss. Det är ju samma personer som sitter där och jag tycker det är jätte jobbigt att bara gå förbi. Ibland har jag lämnat pengar. Så när jag inte lämnar pengar, ska jag titta och säga hej!? Då kanske dem tänker. . Snåla människa.
Jag vill ju inte bara gå förbi som om jag inte ser..
Jag vill ju vara medmänniska.
men jag får nog bli bättre på att ta ställning även i denna fråga. Hur jag ska hantera det här!
Tack för att du delar dina kloka tankar.
Du är fantastisk och inspirerar mig mycket!
Ha en bra dag!
Hälsningar Pernilla