Är du en del av lösningen?

06 mars 2014


olofnyc11

Jag har tänkt på en sak idag. Är det inte lite orättvist ändå, att människor som själva är trevliga och bra på att ta folk, av just den anledningen råkar ut för färre besvärliga människor än dem som själva är det?

Det här betyder att de som verkligen sitter inne med de sociala färdigheterna inte behöver använda dem lika mycket som dem som saknar dem. Ändå är det ju de sistnämnda som verkligen skulle behöva dem.

Det finns något djupt insiktsfullt i det här. Är du en som ofta råkar ut för surtanter, tvära expediter och otrevligt bemötande? Blir du ofta illa behandlad, mött med kort ton och  får dålig service?

Om det här händer alltför ofta så kan du fråga dig själv: Vilken roll spelar DU i att du får det här bemötandet? Kan du verkligen vara så otroligt otursförföljd, eller finns det andra förklaringar?

Jag sitter och tänker att det här även gäller mig. Jag minns de tillfällen då jag själv varit kort i tonen, eller lättirriterad. Som ett brev på posten har det beteendet besvarats med samma sak tillbaka. Eld bekämpas med eld. Inte konstigare än så egentligen.

Det positiva med det här är att om du är en del av problemet så är du också en del av lösningen! Det är inget nytt för mänskligheten, jag vet, men vi behöver påminnas. Jag med.

 1. […] behandlad så är jag inte den muntraste… Det är bara att se sanningen i vitögat. Den länkade texten, ja, det är inget nytt, men det är något som jag behöver påminna mig själv om titt som […]

 2. Lena Nilsson skriver:

  Strofen ”möt andra som du vill bemött” är så sann. Det finns inget så avväpnande som att bemöta otrevligt bemötande med trevligt.

 3. Lilian Röhlander skriver:

  Jobbade en gång på ett call-center. Vissa kollegor klagade hela tiden över besvärliga kunder. Jag föreslog en gång: ”Ni kan få byta stol med mig. Hit kommer de trevliga!” Fick en sur blick tillbaka…

 4. Ulrica skriver:

  ”Karma is a bitch” är ett talesätt, och nog är det så i det flesta fall du får det du ger. Ibland inte på en gång kanske utan det kan komma efter en tid kanske flera år. Är du vänlig och omtänksam så minns folk det och ger tillbaka. Bara ett leende till någon kan göra någons dag!
  Eld bekämpar eld, skriver du, det ät tänkvärt, för många möter beteende (och kroppsspråk) som de blir bemött, bra att tänka på för alla – gör jag samma som den här personen jag inte gillar eller var det jag själv som visar den personen hur jag är och den speglar av mig.
  Själv har jag provat att när jag träffar arga högljudda personer att lugnt viska mitt svar tillbaka och det har en lugnande effekt.
  Sedan är klassikern- Ett leende är det bästa du kan klä dig med! ett magiskt ordspråk

 5. Inger Backström skriver:

  Favoritinlägg. Känner igen mej i detta. Så många gånger man funderat vad man missat när andra har sådana problem med ”idioter” runt omkring sig. Man får tillbaka det man ger.

 6. Malin skriver:

  Det är ju faktiskt inte bara alla andra som gnäller utan det sprids och så länge man tar åt sig, och inte reagerar så kan det ju avspeglas i sitt eget sätt att vara. Man borde ju lägga andra sidan till i såna lägen;) Nr 1. En tankeställare hur man själv beter sig. Sedan behöver inte alla andra vara negativa utan det är ju det negativa som tar mest plats.

 7. Malin skriver:

  Det är svårt att inte låta sig påverkas av omgivningen. Man gör ju det hela tiden, både med – och omedvetet. Till sist svänger det och hur bra dagen än började så… Fast man får placera saker i olika fack. Jag försöker iaf göra det med jobbrelaterade saker. Privat är det svårare då det blir personligt. Jag ser mig egentligen som en positiv person, men om man omges med flera med ”negativa-Arne” symptom har även jag en tendens att bli gnällig. Hoppas våren sprider värme och omtanke. Livet blir enklare utan energitjuvar.

 8. Åsa Ryhl Holst skriver:

  Ska tillägga då att detta var Nr 1.

 9. Åsa Ryhl Holst skriver:

  Visst är det så … Vi behöver alla tänka på hur vi bemöter andra. Ett leende gör underverk. Glädje ger glädje. En positiv människa gör en gott i själen … Som du sår får du skörda :))

 10. Helen skriver:

  Detta var mitt favoritinlägg nr 2! Det är väldigt tydligt att vissa människor (inte så mycket jag… *harkling*) har problem med andra i sin omgivning. Jag känner en som ALLTID råkar ut för idioter till chefer, kollegor, kunder – och aldrig har det slagit den här personen att det är hennes beteende som kanske borde ändras…
  Tack för att du sätter ord på det som man tänkt!

 11. Christine Schärfer skriver:

  Min dotter gjorde en experiment i stan. Hon log mot alla och sa hej. Kom hem och berättade vad hon gjorde och hon undrade vad det är för fel med människor. Av alla hon hejade och log mot var det bara ett fåtal som sken upp och hejade tillbaka. De flesta tittade på henne och undrade med blicken ”Vad är det för fel med dig?”. Väl, alla har vi väl våra dåliga dagar. Testade själv att vara vänlig tillbaka mot den som var otålig mot mig. Ofta slappna den andra av och blev vänlig tillbaka. Sedan finns det en och annan som bara inte vill vara vänlig. Så What can I do? Kan jag inte ändra andra så ändra jag mig själv. Kanske följer andra efter, kanske inte. Men jag mår bra själv i alla fall. Peace and love:)

 12. Ann-Mari skriver:

  Javisst… attraktionslagen!

 13. Enkel matematik det där helt klart. Trevlig får trevlig tillbaka. Och man måste också komma ihåg att man inte kan ha en bra dag precis varje dag. Vi har ingen aning om hur personens morgon varit eller vad som nyligen hänt i familjen eller så. Jag satsar på att alltid le. Kanske smittar det av sig och personen jag träffar får en fortsatt bra dag.

 14. Carola Hedlund skriver:

  ☝” när du pekar finger åt någon, så pekar tre fingrar tillbaka på dig” ( Kaj Pollak)

 15. Ulrika Gabriel skriver:

  Visst är det spännande!
  Tänk att jag hade en väninna (vi umgås inte längre) som hade oturen att få 9 chefer på rad som var helt dumma i huvudet ;-).

 16. Solveig skriver:

  Har oxå funderat och instämmer helt! Det KAN inte vara fel på alla andra hela tiden! Ibland får man rannsaka sej själv.

07 mars 2014

Varför just ordet makt?

Visst är det fascinerande hur det kan bli mode med..

Läs mer

06 mars 2014

Tankar man hinner tänka

Nu står jag i kulisserna och väntar på min tur..

Läs mer