Det som är värt att göra för sin egen skull

31 maj 2013


20130531-114555.jpg

Nu sitter jag på tåget från Stockholm mot Malmö för den årliga golfhelgen med kompisarna. Det var samma gamla golfset som hämtades upp från förrådet, är ingen materialspelare direkt. För mig är själva golfen sekundär, det är det sociala jag är ute efter, men en och annan fågel ska man nog kunna rulla i.

Det finns en massa paradoxer i livet som man lär sig leva med. De som vill spela golf men säger sig aldrig ha tid behöver nog tänka om. När du inte hinner med något behöver du det antagligen som mest.

20130531-114936.jpg

Det här är Jens Karlsson, pingiskompis från Karlskrona som jag känt i över 20 år nu. Det är tack vare Jens den här helgen blivit tradition.

Det behövs människor som tar tag i sådana här saker, sedan behövs det också andra som hakar på. En del åker med, andra sätter bollen i rullning och får saker att hända. Jag brukar vara den som fixar saker av det här slaget, men i just det här fallet är jag den som får tacka Ja när det bjuds upp till dans. Skönt att få vara den personen ibland också.

De första två åren fanns lite mer struktur i upplägget, men sedan insåg vi att detaljplanering inte är optimalt en sådan här helg. Du vill ha kvar klumparna i moset, inte puré. Det är att träffas som är det viktiga.

20130531-114606.jpg

Det förekommer även en del psykningar, inte minst när man fått ropa ‘Fore’ direkt efter utslaget, så det gäller att vara mentalt stark! Jag kallas för “Linjalen från Matfors” för att jag slår så rakt…

20130531-115137.jpg

Hur viktigt är det då att man gör sådana här saker, det vill säga kommer iväg så här en helg?

Som jag ser det är det mycket viktigt, i alla fall om vi talar om vad som konstituerar ett bra liv. Vad vore vi utan våra vänner, och då menar jag inte minst dem vi haft med oss sedan ungdomen? De är oerhört viktiga.

Det dricks några kalla pilsner också, det är sedan gammalt. Men under det där ölskummet, bortom skratten och skålarna, förbi sötman och beskan, finner man något annat. Där ryms också människans längtan efter något bestående i en föränderlig värld. Det är befriande att få vrida tillbaka klockan och känna att om så bara för ett par dagar förblir tingen som de alltid varit. Glory Days!

När jag träffar gamla polare älskar jag att lyssna på rövarhistorier från förr, det blir en liten show som någon bjuder på men som ingen behöver betala för. Pingisspelare har förutom bollsinne dessutom ofta bra känsla för att dra historier och har minne som elefanter. De glömmer aldrig en bra anekdot och är även skickliga på att salta, lägga till och dra ifrån så att den blir ännu bättre. Flera i det här gänget kan verkligen måla med ord, vilket är en konstart i sig.

20110528-115926.jpg

Här ett foto på Jens Karlsson och Johnny Lennartsson. Johhny är från Lysekil och har den där underbara bohuslänska humorn och dialekten. De här två glädjespridarna påminner mig om att inte bara jobba i livet, utan lägga tyngdpunkten på sådant som är värt att göra för sin egen skull. Med det menar jag saker där inte ära, pengar eller berömmelse står på spel, utan där det är andra och mer verkliga värden som gör att man åker iväg en helg.

Du kan lära dig det här genom att få det beskrivet för dig, eller genom att erfara det själv. Det sistnämnda är att föredra. Livet ska upplevas. Njut så länge du varar.

När är din nästa weekend med kompisarna inbokad? 🙂

 

Lämna ett svar

03 juni 2013

Veckans Peptalk – Gratis är inte gott

Den bästa mentala träningen är den som finns i vardagen...

Läs mer

28 maj 2013

Vad är framgång?

Har du märkt hur lätt det är att man talar..

Läs mer